Aki bújt, aki nem
Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.
A színház a tudás egyik formája. Megváltoztathatja a társadalmunkat és meg is kell változtatnia."
— Augusto Boal
Vannak pillanatok amikor az élet folyamatossága megszakad. Ezek a pillanatok is velünk maradnak, törtènetünk, testünk, közösségünk részei. Néha kristálytiszta képek maradnak utánuk. Máskor keresünk kell velük a kapcsolatot, hogy visszanyerjünk valamit saját életünkből - egy ismerősen csengő nevet, elfelejtett ízt, egy utcasarkot, amelyet régóta kerülünk.

12 középiskolással keressük a kapcsolatot a Holokausztot megélt idős emberek személyes történeteivel. Előadásunkon keresztül osztjuk meg kutatásunk eredményét. Az előadás helyspecifikus szemléletű, a Klauzál tér helyszineit járja körül, az egykori budapesti gettó és deportálások emlékezete mentén. Nézőink színházi séta keretében vehetnek rajta részt.
Ezekre a kérdésekre keresi előadásunk a választ, amelyet 18 középiskolással végzett közös kutatómunka eredményeként hoztunk létre, a holokausztot megélt idős emberek személyes történetei alapján. Az előadás helyspecifikus szemléletű, helyszínei az egykori gettó területén találhatóak, amelyek között egy színházi séta keretében vezetik majd végig nézőinket.

Az előadás a Személyes Történelem Produkció keretében született, amely elsőként valósul meg Budapesten a holland Theater na de Dam produkció támogatásával. A január 27-i Nemzetközi Holokauszt Emléknap apropóján másik 4 európai nagyvárosban valósul meg hasonló ifjúsági program a budapestivel egyidőben: a színházi megemlékezéséhez kapcsolódik egy-egy csoport fiatal Prágában, Amszterdamban, Koppenhágában és Berlinben.

Az alkotók
 • Kallós Viola
  Rendező és Programvezető
 • Linda Bosch
  Dramaturg, konzulens
 • Borbás Gergő
  Rendezőasszisztens és produkciós vezető
 • Hámor Anna
  Produkciós asszisztens
Előadók: Mahiri Nina, Antall-Margitta Dóra, Bíró Dávid, Bálint Marcell, Katona Sára, Nyárády Kristóf, Nagy Anna, Kontra Lelle, Csatár Eszter, Garai Réka, Biebel Botond, Doma Lilla,
Körtvély Rebeka, Molnár Luca

Történetmesélők: Arató Miklósné Mió, Nyíri Jenőné Éva,
Stancsics Erzsébet, Székely András és Tóth Ottóné Éva

Rendező: Linda Bosch, Kallós Viola
Rendezőasszisztens és produkciós vezető: Borbás Gergő
Produkciós asszisztens: Hámor Anna
Kommunikációs partner: JCC Budapest - Bálint Ház

Támogatók: Theater na de Dam, Itt és Most Társulat, Ferencvárosi Helytörténet Gyűjtemény, Mester Galéria, Ferencváros Önkormányzata
Történetünk
2018 szeptemberében első alkalommal indítottunk közösségi színházi projektet budapesti középiskolások részvételével, hogy közösen dolgozzuk fel Budapest második világháborús emlékezetét személyes történetek alapján.
A programban résztvevő fiatalok olyan holokauszt túlélőkkel, időskorú budapesti lakosokkal beszélgethettek, akiknek még saját emlékeik vannak a háború idejéről. Az ő történeteik alapján, a fiatalok részvételével rendezett helyspecifikus színházi előadást Kallós Viola, közösségi színházi szakember és Linda Bosch holland rendezőnő.

A projekt körül kialakult közösség pozitív visszajelzései, a résztvevő fiatalok és idősek érzelmi bevonódása egyértelművé tették a projekt folytatásának fontosságát.

Az idei program keretében az egykori budapesti gettó helyszíneihez kapcsolódva rendez előadást Kallós Viola és Borbás Gergő.
Az előadás célja, hogy a bemutató estéire láthatóvá tegye a kortárs környezetben az emlékezés képeit és így olyan közösségek számára is elérhetővé tegye a megemlékezést, akik számára az kevésbé közeli és magától értetődő. Különösen aktuális gesztus ez a Holokauszt 77. évfordulóján.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki nyitott a generációk közötti párbeszédre és személyes történetekre épülő rendhagyó színházi előadásra!

A Theatre na de Dam közösségi színházi program 2012-ben indult Amszterdam külvárosában, környékbeli fiatalokkal készített előadást Hanna Timmers rendező. A bemutatót május 4-én, a német megszállás időszakának utolsó estéjén és május 5-én a felszabadulás napján tartották. A programot a kezdetektől nagy sajtónyilvánosság és a résztvevő közösségek érdeklődése övezte, 2018-ra országosan 97 produkció csatlakozott a színházi megemlékezéshez, a nagy presztízsű színházi intézményektől a kisebb független társulatokig, a legkülönbözőbb színpadi műfajokban alkotva. Mivel a résztvevő holland közösségek számára értékes tapasztalatokat jelentenek az ifjúsági előadások, a produkció nemzetközi együttműködések mentén 2016 óta keresi a program megvalósítsának lehetőségét más európai nagyvárosokban. Így csatlakozott a programhoz Budapest 2018-ban.
Tudj meg többet
Személyes történelem - A színfalak mögött. Interjú film
Nagyszerű lenne, ha megosztanád a benyomásaid és fényképeid a közösségi hálózatokon a #SZEMELYESTORTENELEM hashtag használatával.